Canals per a la recerca de feina

En la recerca de feina s’ha de tenir una actitud positiva i activa, i utilitzar tots els canals possibles sense limitar-se a inscriure’s a les borses de treball i a respondre a les ofertes publicades, sinó també lliurant la pròpia candidatura de forma espontània.

S’ha de ser constant i organitzar-se bé establint un pla de recerca de feina. Sovint és útil tenir una agenda de recerca de feina on anotar les accions que fem i el resultat obtingut.


Xarxa social i professional de contactes

Un gran nombre d’ofertes d’ocupació no es fan publiques a la premsa o a Internet i només s’hi accedeix a través de contactes. Així doncs, els contactes segueixen sent una de les vies més eficaces per buscar treball, però cal saber gestionar-los.

El primer és tenir molt clar quin tipus de feina busquem i què podem oferir: formació, experiència, habilitats… A continuació, podem començar a treballar la xarxa:

  • Contactant amb amics, companys i coneguts que per la seva situació socioprofesional puguen conéixer ofertes de feina o informar-nos sobre el mercat de treball en general: a quines empreses hi ha més oportunitats, quins coneixements es valoren més, on van a sorgir nous projectes?
  • Buscant contactes en els seus cercles habituals: fires, salons, congressos, col·legis, associacions o gremis professionals, conferències, cursos, seminaris…
  • Freqüentar aquests llocs, a més a més, ajuda a trobar informació molt útil per a la cerca d’ocupació i a familiaritzar-se amb el món professional i empresarial.
  • Informa’t del calendari d’esdeveniments al web de la Feria de Valencia, a les cambres de comerç o als recintes de fires i exposicions.
  • Fent nous contactes a través de xarxes professionals 2.0. (com LinkedIn o Xing) o de xarxes socials 2.0. (informa-te’n a l’últim punt “Twitter per buscar feina”).

Serveis públics d’ocupació 

Si s’està aturat és convenient inscriure’s a la corresponent oficina de treball del SERVEF ja que hi ha moltes empreses que obtenen bonificacions per contractar gent aturada. Així també podràs accedir a cursos de Formació ocupacional totalment gratuïts i reconeguts per la Generalitat Valenciana.

Molts ajuntaments, diputacions o consells comarcals disposen de serveis de promoció local i ocupació per atendre les necessitats específiques dels seus respectius mercats de treball.


Borses de treball específiques per a joves

Diferents serveis tenen com a objectiu facilitar l’accés al món del treball als i les joves, i vetllar per les seves condicions laborals.

Amb aquesta finalitat, disposen de borses amb ofertes laborals per a joves de fins a 35 anys (estigues alerta de les condicions que cal complir per accedir-hi!):

–        Formació juvenil a l’IVAJ

 

  • Altres: les universitats solen tenir les seves pròpies borses de treball i de pràctiques per als seus estudiants o antics alumnes; també els col·legis i les associacions professionals solen tenir borses de treball específiques.

Internet: borses laborals en línia

Un avantatge de buscar feina per Internet és que ràpidament pots accedir a les pàgines web de les empreses, associacions, organitzacions… on vols treballar i enviar-hi el currículum.

A més a més, existeixen portals que pengen a la xarxa ofertes de treball i és possible inscriure’s-hi en línia:

 

Empreses de Treball Temporal (ETT)

Són empreses que contracten treballadors/es per després cedir-los a altres empreses, anomenades usuàries, amb caràcter temporal. Entre l’ETT i l’empresa s’estableix una relació de serveis i es realitza un contracte de posada a disposició.

L’ETT té l’obligació de complir amb les obligacions salarials i de la Seguretat Social, de procurar la formació de les persones contractades, i d’assegurar-se que coneixes les mesures de prevenció de riscos laborals relacionades amb la feina que faràs i, si no, formar-te.

 Premsa

A la premsa de gran difusió es poden trobar publicades ofertes de feina. Molts diaris com El Periódico, La Vanguardia, El País… contenen un apartat especial de classificats on es poden trobar les ofertes laborals, generalment una volta per setmana.

A més a més, si es vol treballar al propi municipi de residència és recomanable que es tinga en compte la premsa comarcal.

També existeix premsa especialitzada en temes d’ocupació com són Cinco Días, Laboris, La Gaceta de los Negocios, Expansión, Empleo


Oposicions

Són el sistema per accedir a treballar a les administracions públiques. Els i les aspirants han de superar les proves corresponents i, si cal, un curs selectiu de formació; també cal posseir determinades condicions de formació, de mèrits o d’experiència, valorades segons uns criteris preestablerts.

Les ofertes de les diferents administracions són publicades als diaris oficials corresponents (fixa’t si permeten subsriure’s-hi per rebre informació de les oposicions que t’interessen):

També pots trobar informació de noves convocatòries als apartats web d’oferta pública de l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, la Unió Europea , les Nacions Unides o a buscadors d’oposicions com per exemple: adminweb.orgbuscaoposiciones.comempleopublico.net060.es.

Per consultar temaris d’oposicions poden ser-te d’utilitat pàgines com eltemario.com o temario-oposiciones.com.


Canals 2.0. per a la recerca de feina

  • Networking

Informa-te’n al primer punt “Xarxa social i professional de contactes”.

  • Twitter per buscar feina

– Una xarxa social que et pot ajudar a trobar feina és Twitter ja que et permet seguir una àmplia xarxa de contactes, en els quals mai falten experts i bloguers destacats.

– Afegeix a la llista no només a amics, també a altres coneguts, perquè sempre hi haurà algú inesperat que et pugui conduir cap al teu futur laboral.

– A cerca, escriu #trabajo #treball #feina… et sortiran tots els hashtag que continguin aquesta paraula o paraules.

– Tampoc t’oblides de visitar-ho constantment perquè pot ser que publiquen vacants tan prompte com inicien el procés de selecció.

– Una altra alternativa és recórrer a comptes de Twitter pertanyents a serveis d’organitzacions especialitzades en el sector del mercat laboral:

@Feinaactiva  @Tagempleo  @Tuiempleo  @Infojobs  @Jobsket  @Laborisnet  @LinkedIn_Jobs  @MonsterEspana  @OficinaEmpleo  @Portalparados  @Qtrabajo  @Trabajarcom  @Tweetmyjobs  @Twitjobsearch

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *