Curriculum vitae

El currículum resumix esquemàticament la trajectòria professional i formativa d’una persona, redactada de forma que es posa de manifest la idoneïtat del candidat/a per ocupar un lloc de treball determinat.

L’objectiu principal del currículum és obtenir una entrevista de treball.

Per tant, ha d’atraure l’atenció -entre molts altres currículums d’altres candidats/es- i suscitar d’interès de qui el llig, despertar el desig de conèixer-nos per part de l’empresa. Aquest és el motiu pel qual és imprescindible adaptar el currículum per a cadascuna de les ofertes de treball.

És altament recomanable acompanyar-lo amb una carta de presentació, la qual estableix un contacte més directe i personal amb els/les representants de l’empresa.


Com s’estructura un currículum?

El CV ha de ser breu (de dos folis com a màxim), positiu i fàcil de llegir, i ha d’incloure dades de tipus personal, formatiu i professional estructurades de forma clara i concisa en grans blocs d’informació organitzats de manera lògica (amb títols i subtítols).

A més a més, es pot afegir una fotografia recent, de bona qualitat.

Una volta redactat el CV a ordinador, és recomanable que el llegisquen diverses persones per tal de detectar les possibles faltes d’ortografia, per verificar que és comprensible i fluid, i per comprovar que el seu to és adequat a l’oferta.

Un currículum clàssic consta habitualment d’uns blocs o apartats fixos i d’altres optatius:

> Blocs fixos

 • Dades personals

– Fent èmfasi en el nom i cognoms, telèfon per ser localitzat de forma permanent i adreça electrònica (amb un nom seriós).

– Les dades com el NIF, lloc i data de naixement i estat civil no són estrictament necessàries. En el cas de persones estrangeres pot ser positiu indicar el NIE o que es disposa de permís de treball en vigor.

– Si tens un blog, un web o qualsevol eina 2.0 que doni suport a la informació del currículum escrit, ho pots indicar en aquest apartat.

 • Formació

– Hem de diferenciar dos apartats: formació reglada (ESO, formació professional, estudis universitaris) i formació complementària (cursos especialitzats, seminaris, jornades…).

– Les dades que han de constar són la data d’obtenció de la titulació, nom del títol, centre i en el cas de la formació complementària, hores de durada.

 • Experiència professional

– De cadascuna de les diferents experiències s’ha de destacar especialment el lloc ocupat i contenir també el nom de l’organització o empresa, la data d’inici i acabament i les funcions desenvolupades més importants.

 • Idiomes

– Destacant el grau de domini (oral i escrit), títols obtinguts i estades a l’estranger significatives.

 • Informàtica

– Destacant els coneixements i grau de domini en els diferents sistemes operatius, programes informàtics i aplicacions web.

> Blocs optatius

 • Objectiu professional

– Afirmació concreta i concisa sobre quin tipus de feina es vol desenvolupar i serveix per facilitar als seleccionadors/res la preselecció mitjançant el coneixement dels nostres interessos.

– S’ha de valorar la conveniència o no segons la candidatura: pot ser positiu si et presentes a llocs de treball molt específics o limitar-te a un tipus de feina concret i no permetre la possibilitat d’optar a altres vacants.

 • Competències clau

– Característiques personals que diferencien a les persones amb resultats superiors en el seu lloc de treball i es demostren a través de conductes observables i avaluables.

– Es mostren en el currículum associades a les tasques que t’han permès posar-les en pràctica, desenvolupar-les i millorar-les.

 • Referències (només si es demana explícitament)
 • Organitzacions i associacions de pertinença

– Es relacionen si creus que resulten d’interés pel lloc que cal cobrir (per exemple, si ets membre d’una associació juvenil i optes a una feina on tractaràs amb gent jove).

– No es recomana citar l’afiliació política, religiosa o sindical.

 • Aficions

– Se citen aquelles que poden reforçar el perfil al qual et presentes (per exemple, si t’agrada la pintura i et presentes a un feina on es valora la creativitat) o estan relacionades directament amb el lloc que cal cobrir.

 • Publicacions, beques, distincions o premis

– Si es poden relacionar amb el perfil professional al qual ens presentem o es poden extreure un conjunt d’habilitats o aptituds útils pel lloc que cal cobrir (p. ex. si has guanyat premis de pintura i el lloc al qual optes valora la creativitat).

 • Assoliment

– Nombrar en dades quantitatives i qualitatives aquells assoliments aconseguits a la feina relacionats amb el lloc de treball al qual et presentes.

CV adaptats a les noves tecnologies 

 • Vídeocurriculum i blogs professionals

– El Videocurriculum és l’enregistrament en vídeo del teu currículum, amb tu com a protagonista. És un recurs per millorar el teu procés de recerca de feina incorporant noves variables com la imatge, la veu i la forma de comunicar, que pots penjar a portals especialitzats en ocupació amb opció de penjar la teva videocv, com www.videocvtube.com o www.tumeves.com.

– El blog professional és una excel·lent eina de networking que crida l’atenció del personal de selecció de les empreses i et permet donar-te a conèixer amb molta més profunditat que amb el CV. A Internet pots trobar moltes pàgines web on fer un blog de manera totalment gratuïta, com www.blogger.comwww.hazblog.comwww.crearblog.comes.wordpress.com o blogspot.es.

 • CV innovadors i creatius

– Si et decantes per elaborar un CV innovador i creatiu, pot ser-te útil conèixer aquestes eines: CV ParadeCuvittVizualize.meRe.vu o CVgram.

Un pensament a “Curriculum vitae

 1. Alfredo

  Una forma molt aclaridora i innovadora d’explicar com fer un bon curriculum per tindre suficients possibiltats d’optar a un lloc de treball pensant en la visio del contractador sense perdre l’interes del contractat.
  M’agradat.
  Endavant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *