Treball a l’estranger

Hi ha diverses possibilitats a l’hora de buscar feina a l’estranger, ja siga dins d’algun dels programes i xarxes de pràctiques i cooperació formativa i laboral o de forma lliure. També existeixen empreses que et gestionen possibilitats de feina a més de buscar-te allotjament i cursos d’idiomes, i projectes de voluntariat que també poden actuar com a experiència laboral i inversió curricular.

Cal tenir en compte aspectes com:

Documentació necessària

Països de la UE

Com a ciutadà o ciutadana de la Unió Europea, tens dret a viure i treballar en qualsevol estat membre. La documentació necessària per a residir i treballar en un país comunitari varia en funció de la durada prevista de l’estada.

Estades temporals

El teu DNI o passaport és l’única documentació que necessites si la teua intenció és la de treballar de manera temporal. Si no tens feina tens dret a residir en un país de la UE durant un “període de temps raonable” (entre 3 i 6 mesos depenent del país) i, així, buscar un lloc de treball. Si passat aquest període de temps no has trobat feina, pots continuar al país sempre i quan pugues demostrar que estàs buscant feina activament.

Estades llargues

Com a ciutadà comunitari i treballador (per compte d’altri o autònom), quan trobes una feina hauràs de tramitar el permís de residència (amb una validesa de 5 anys i renovable) i inscriure’t a l’oficina de la policia local de la població on estigues residint.

Països no comunitaris

Els tràmits que calen per a poder residir i treballar en països no comunitaris varien segons el país. Per aquest motiu, la millor opció és contactar amb les diferents ambaixades i consolats que aquests països tenen a l’Estat espanyol.

Per a realitzar una llarga estada en un país no comunitari caldrà:

  • Passaport i visat.
  • Inscriure’s a l’oficina consular més propera.
  • Sol·licitar el permís de residència i de treball.
  • Demostrar que tens un lloc de treball al país o acreditar que disposes de suficients diners per a mantenir-te.

A la pàgina web del Ministeri de l’Interior trobaràs tota la informació sobre la tramitació del DNI i del passaport; a la pàgina del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació podràs consultar la informació referent a les ambaixades i consolats a l’Estat espanyol.

Per a qualsevol dubte, et recomanem que crides al telèfon 060 de l’Administració General de l’Estat.

Assistència sanitària

Països de la UE

Com a ciutadà/ana de la Unió Europea, tens dret a rebre assistència sanitària a qualsevol país de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). No obstant, la documentació per a gaudir d’aquesta prestació varia en funció de la durada prevista de l’estada.

Per a gaudir d’assistència sanitària, és necessària la Targeta Sanitària Europea (TSE), que simplifica el procediment d’assistència sanitària durant estades temporals en altres països europeus. Aquesta es pot tramitar a la institució competent del país d’origen. Així doncs, l’obtindràs a través de qualsevol dels Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS).

Una vegada treballes i te dones d’alta a la Seguretat Social del país, t’hauràs de regir per les normes reguladores d’aquest país.

Països no comunitaris

En el cas de dirigir-te a països no comunitaris, és fonamental saber si el país on residiràs (de forma temporal o continuada) té un conveni amb l’Estat espanyol que et garanteixi l’atenció sanitària.

Si el país de destí té conveni bilateral, l’assistència sanitària a què tindràs dret serà la mateixa que la dels nacionals del país que tenen reconeguda l’atenció sanitària pública.

Per a rebre aquesta prestació, abans de marxar hauràs de tramitar als Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) el document que establisca el conveni bilateral signat amb el país.

En el cas que el país de destí no tinga cap conveni amb Espanya, hauràs d’optar per contractar una assegurança privada que t’oferisca cobertura sanitària a l’estranger. Informa’t bé sobre què cobreix i què no, ja que l’assistència sanitària anirà inicialment al teu càrrec.

Recorda, també, que el Carnet Jove ofereix una assegurança d’assistència en viatges internacionals; es recomana informar-se’n detalladament.

Per a més informació sobre treballar o viure a la UE, podeu cridar al telèfon del Servei d’Informació General de la UE: 900 98 31 98.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *