Emprenedoria

El treballador autònom és aquella persona que duu a terme una activitat econòmica de manera habitual, individual i directa, sense subjecció a cap tipus de contracte de treball.

La persona autònoma desenvolupa la seua pròpia idea empresarial i això li pot aportar avantatges: més motivació, més llibertat per adaptar les seues condicions laborals (horaris, lloc de treball…) a les seues necessitats. A més a més, tot i que ser autònom també suposa despeses, el benefici que se n’obté és per al propi treballador.

Com a inconvenients, però, ha de fer una inversió inicial i té risc de perdre els diners invertits si el negoci no funciona. A més a més, no cotitza per a l’atur i no té dret a vacances remunerades. En cas de voler cotitzar per a les contingències comunes (per incapacitat temporal) cal pagar un plus.

Si decideixes posar en marxa un projecte empresarial propi pots fer-te autònom i oferir els teus serveis a empreses, o crear la teua pròpia empresa.

Per informar-te en profunditat sobre aquestes opcions, és recomanable que t’adreces als punts d’assessorament per a persones emprenedores (consulta’ls més abaix).


A) Fer-te autònom i treballar per a vàries empreses

Els treballadors autònoms estan inclosos en un Règim especial de la Seguretat Social, al qual s’han d’afiliar de forma obligatòria des de l’inici de l’activitat.

No s’inclouen dins d’aquest Règim especial els denominats autònoms dependents, és a dir, aquelles persones que treballen realment per compte d’una altra persona, física o jurídica, o siga, dins de l’àmbit de la direcció i organització d’aquesta, si bé baix l’aparença formal d’un contracte diferent del de treball.

• Consulta com fer-te autònom ací: passos i tràmits a seguir, cotitzacions, IRPF, IVA, llicència d’obertura i llicència d’activitats i instal·lacions, l’alta censal i l’opció del règim fiscal, la inscripció/afiliació al Règim especial d’autònoms de la Seguretat social…

B) Alguns punts d’assessorament per a persones emprenedores.

• Portal de l’Emprenedor.   http://www.emprendedores.gva.es/

  – Per a nous emprenedors: formen i assessoren en la creació i gestió d’empreses, l’elaboració del pla d’empresa i l’anàlisi de viabilitat, el coneixement, i la realització de tràmits i les formes jurídiques en la constitució de l’empresa.

  – Per a empreses constituïdes: assessoren, formen i ofereixen cooperació empresarial i un espai per a la instal·lació d’empreses.

Institut Valencià de la Joventut. Generalitat Valenciana.  http://www.gvajove.es/ivaj/opencms/IVAJ/es/index.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *