Treball – Per On Començar

Per on començar
Quan se cerca treball, el que primer ha de fer és autoavaluar-se i definir clarament els propis objectius professionals. Cal tenir en compte la pròpia situació personal, reflexionar sobre de què es vol treballar i en quines condicions, i analitzar les pròpies potencialitats i limitacions.

Tingues en compte que per fer-ho cal observar els següents aspectes:
Qualitats personals
Cal fer un petit exercici d’autoconeixement per tal de determinar quins punts forts i febles i quines característiques pròpies poden servir per desenvolupar un treball en concret.
Aquest exercici servix de preparació per a les entrevistes i ajuda a buscar una feina adequada a cada personalitat.
Per exemple, respondre a les preguntes: Com sóc? Quines característiques positives tinc? Quines característiques negatives tinc?
Se solen recollir en tres apartats: tracte amb la gent, manipulació d’objectes i ús de la informació. Per exemple: Què sé fer? Per a què tinc facilitat? Quines fites he assolit?

Interessos i aficions
Conèixer les pròpies aficions i interessos es pot tenir en compte a l’hora d’escollir una feina i definir el perfil professional.
Dos exemples serien: Què és el que m’agrada?i A què dedique el meu temps lliure?

Formació
Cal valorar els coneixements adquirits, tant en els estudis formals, com en la formació complementària, a més a més d’allò aprés en treballs anteriors o per compte propi (escriure a màquina, utilitzar l’ordinador?), els idiomes que es parlen… Per exemple: Què he estudiat? I Quins cursets he fet?

Experiència
Fer un llistat de tots els treballs realitzats (amb contracte o sense, esporàdics, en pràctiques, de voluntariat) i determinar quines tasques s’han desenvolupat és una tasca molt necessària.
Cal saber: De què he treballat? He fet pràctiques en alguna empresa? He fet tasques de voluntariat?

Plantejament d’objectius
Un cop finalitzada aquesta primera introspecció, i abans de començar el procés de recerca de feina, és important definir quins són els objectius professionals que es tenen ja que, com més concretem el nostre perfil laboral, més possibilitats tindrem de trobar una feina més adequada als nostres objectius laborals i al nostre perfil.
Hauríem de saber respondre a les preguntes: De què vull treballar? Per què? On? Al meu municipi/comarca/província…? Quan? Quines són les meues preferències d’horari o de calendari? Quines són les meues expectatives salarials? Quin és el salari mínim que estic disposat a acceptar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *